Het LVS-Curriculum als start

Voor de kernvakken is er een mogelijkheid om te kiezen voor een LVS-curriculum. Deze bestaat uit concrete leerdoelen, verdeeld over de referentieniveaus, die aansluiten op de LVS-toetsen van de grote aanbieders. Op die manier kan de LVS-toets ingezet worden om het onderwijs van de leerlingen te meten ten opzichte van de dagelijkse lessen.

De flexibiliteit van het LVS-curriculum is groot doordat de leerkrachten zelf de benodigde middelen, materialen en activiteiten kiezen. Zo sluit het naadloos aan op de wensen of de huidige manier van werken.

Het LVS-curriculum maakt van de LVS-toetsen een toegevoegde waarde in het analyseren en evalueren van het onderwijs voor de leerkracht en het versterkt de vaardigheid om keuzes te maken vanuit inzicht.

Trainingen

De trainingen vormen de basis voor de organisatie van Leerdoelgericht Onderwijs.

Meer info

Kom in contact of ontvang meer informatie over de trainingen en software van MijnLeerlijn

Software

De unieke software maakt Leerdoelgericht Onderwijs mogelijk.

GroepsAnalyse module

Met de GroepsAnalyse module worden de resultaten van de LVS-toets ingevoerd. Vervolgens wordt hier een analyse op gemaakt per groep.

De evaluatie kan direct ingevoerd worden in de omgeving en kan helpen om het onderwijs aan de leerling beter af te stemmen. Daarom is het mogelijk om de analyse te specificeren per leerling en direct te vergelijken met de voortgang ten opzichte van het curriculum. De gewenste uitstroom / ambitie wordt aangegeven om de verwachtingen voor leerkracht, leerling en ouder concreet te houden. Dit geeft de leerkracht veel informatie voor het maken van de juiste keuzes.

Met de GroepsAnalyse module wordt het maken van een LVS-toets analyse een toegevoegde waarde voor het dagelijkse onderwijs.

Alles van MijnLeerlijn is te combineren met leerlijnen van bestaande methodes, (eigen)leerlijnen en leerroutes zoals;

Verdiepinspagina’s per leerdoel

In de omgeving van MijnLeerlijn heeft ieder leerdoel een eigen verdiepingspagina. Bij het gebruik van een het LVS-Curriculum staat hier de informatie over het moment van toetsing en de succescriteria per leerdoel beschreven. Vanuit dat punt kan de leerkracht eenvoudig bepalen of de veelgebruikte materialen aansluiten op de verwachting of dat er aanpassing nodig zijn. Dit draagt bij aan het curriculum bewuste onderwijs.

Naast deze informatie is er de vrijheid om dit uit te breiden met eigen materialen of alternatieve lessen. Dit komt het borgen van kennis ten goede en maakt het mogelijk om informatie en kennis te delen met collega’s. Het voorkomt dat het wiel ieder jaar opnieuw uitgevonden wordt.

Onzichtbaar

 

MijnLeerlijn zorgt ervoor dat er inzichtelijk en georganiseerd les gegeven kan worden vanuit de leerdoelen met verschillende leerlijnen. Methodes, materialen en software kunnen wij effectiever en passend inzetten als bron, oefenmiddel en verrijking.

De Grondtoon – Bunschoten

Door MijnLeerlijn kunnen wij nu op een prachtige manier de ontwikkeling van onze kinderen in beeld brengen. Dit heeft er mede voor gezorgd dat wij van de onderwijsinspectie, na twee keer een zeer zwak te hebben gekregen, nog geen jaar na de start met MijnLeerlijn een mooie voldoende hebben gekregen. Een prachtige resultaat en samen gaan we ons verder ontwikkelen.

                                                                                               Montessori Kindcentrum LEF – Utrecht

Waar we voorheen enkel de methode volgden, merk ik dat we nu vanuit inzicht keuzes kunnen maken met de methode als middel.

De Distelvlinder – Culemborg

Tijdens het leren werken met MijnLeerlijn wordt het team steeds meer curriculum-bewust en wordt de leerlijn gevuld met activiteiten die passen bij onze visie..

De nieuwe draai – Heerhugowaard

Door de leerdoelen centraal te stellen, kunnen we goed aansluiten bij de ontwikkeling van de kinderen. MijnLeerlijn helpt ons inzicht geven in de leerlijnen en het vormen van instructiegroepen op niveau. Het werken met MijnLeerlijn geeft ons de vrijheid om methodes los te laten en zelf lessen te ontwerpen, passend bij de leerdoelen waaraan gewerkt wordt binnen een bepaalde periode.

CBS de Wereld – Berkel en Rodenrijs

UITGELICHT

Veelgestelde vragen over Leerdoelgericht Onderwijs

Ja, bij Leerdoelgericht Onderwijs zet je het leerdoel centraal. Met deze werkwijze krijg je inzicht. Dat is het vertrekpunt voor de keuze in de huidige of gewenste organisatie van het onderwijs.

Ja, bij Leerdoelgericht Onderwijs maak je de leerdoelen concreet. Hierna koppel je de benodigde middelen aan de leerdoelen. Als de huidige middelen nog voldoen, kunnen deze ingezet worden.

Dit is per schoolteam anders. Leerdoelgericht Onderwijs is een middel en nooit het doel. Samen met het schoolteam wordt het einddoel bepaald en aan de hand daarvan een tijdspad opgesteld. Dit wordt overzichtelijk weergegeven in een eigen stappenplan.

Heb je een andere vraag? Neem direct contact op.