Is de LVS toets (zoals CITO, IEP, DIA, BOOM) een doel of juist een middel op je basisschool?
Nu zien wij van MijnLeerlijn veel vragen en opmerkingen van ouders voorbij komen waarom de kinderen zo snel toetsen moeten maken. Dit geeft aan dat ouders onvoldoende geïnformeerd worden door de school over de reden van deze afname. Dus misschien moet die ene ouder de vraag stellen: Waarom nemen jullie als school nu de LVS toets eigenlijk af?
Organiseer met MijnLeerlijn leerdoelgericht je onderwijs na deze schoolsluiting
Bij het bepalen van het aanbod volgen wij niet klakkeloos een methode of softwarepakket. Want ook adaptieve software blindelings volgen is werken volgens een methode. Zwart-wit gezegd gaan wij nooit zomaar verder met de volgende les, opdracht of bladzijde.
Het leerdoelenoverzicht, alles in één scherm
Belangrijke informatie op verschillende plekken is verleden tijd met MijnLeerlijn. Het leerdoelenoverzicht is uniek en praktisch voor de leerkracht. Het heeft als basis de status van het leerdoel per leerling verdeeld per blok / periode (afhankelijk van de versie). Je kunt een eenvoudig als leerkracht deze status aanpassen, een stappenplan met instructie en materialen sturen of persoonlijke berichten sturen naar leerlingen met informatie of vragen.
PersoonijkLeerdoelenPlan GROEP geeft het totaalinzicht
Met de laatste update PLP GROEP in de software van MijnLeerlijn is het mogelijk voor de leerkracht om een totaaloverzicht van de leerdoelen te genereren per groep. Hiermee spelen we in op de wens van veel leerkrachten om meer zicht te krijgen op het actuele lesaanbod.
Adaptieve software is een leermiddel, maar bepaalt niet onze organisatie
Bij het bepalen van het aanbod volgen wij niet klakkeloos een methode of softwarepakket. Want ook adaptieve software blindelings volgen is werken volgens een methode. Zwart-wit gezegd gaan wij nooit zomaar verder met de volgende les, opdracht of bladzijde.
De voortgang van de leerlingen bepaalt bij ons het lesaanbod.
Op CBS De Grondtoon werken wij leerdoelgericht. Dit betekent dat niet de methode of adaptieve software het lesaanbod bepaald, maar dat de leerkrachten dit zelf doen. De methodes en software gebruiken wij puur als bron.
Pas je organisatiemodel aan wanneer de leerlingen weer naar school gaan en speel zo in op deze nieuwe situatie.
Tot de sluiting van de scholen lukte het om te werken volgens het ritme van de methode en/of te differentiëren per les of leerdoel. Dit geldt voor de traditionele manier van lesgeven tot aan de scholen met gepersonaliseerd leren en alles wat ertussen zit. Maar straks op dezelfde manier doorgaan is bijna onmogelijk. Enerzijds omdat er lestijd is verdwenen, maar belangrijker nog omdat iedere leerling ergens anders op zijn leerlijn staat. Natuurlijk was dit voor de crisis ook zo, maar nu gaat het om veel meer kinderen of zelfs je hele school. Daarnaast is het goed denkbaar dat ook de start van het nieuwe schooljaar hierdoor anders zal zijn.
Zorgen over niveauverschil thuislerende kinderen: ‘Verschillen straks groot’
Bij scholen groeit de zorg dat een deel van de kinderen een grotere achterstand oploopt dan de rest van de klas. Als reden wordt genoemd dat niet alle ouders kunnen helpen en dat er thuis geen laptop, device of wifi beschikbaar is. Dat is natuurlijk een grote zorg, maar ook als iedere leerling wel een laptop, device, wifi en helpende ouders heeft, dan nog bestaat er een aannemelijke kans dat de verschillen groot zijn geworden.