Ilse van ‘t Ende: “Je ziet dat scholen aan het worstelen zijn met leerdoelen en het toetsen. Wat is goed en vooral waar gaan we naartoe met ons onderwijs?”?

Michel de Hond gaat samen met Dirk-Jan de Graaf in een lerarenkamer in gesprek met onderwijsprofessionals over het organiseren van basisonderwijs. Waar liggen kansen? Wat zijn de uitdagingen? Wat komt er allemaal op het onderwijs af? Ze bespreken de actualiteit en hebben iedere week een gast die werkzaam is in het basisonderwijs.


Eigenheid van iedere school

Ilse geeft aan dat het best wel zoeken is naar de juiste verhouding tussen eigenheid en kwaliteitsbehoud. “De eigenheid van de scholen vinden wij binnen VCO Bunschoten heel belangrijk, dat stellen wij voorop. Dat moet wel passen binnen onze strategische agenda. Dat vraagt van ons als bestuur om af te stemmen op schoolniveau en daar in begeleiding, advisering en evaluatie rekening mee te houden.”

De beste plek voor de leerling

Doordat iedere school het onderwijs op een eigen manier vorm geeft komt het steeds vaker voor dat leerlingen verkassen. Louisa: “Wij kijken voor nieuwe en huidige leerlingen altijd naar de beste plek voor hem of haar. Ouders spreken bij de aanmelding een voorkeur uit voor een school en in de meeste gevallen wordt die ook gehonoreerd. Maar in sommige gevallen is het beter om niet naar de school om de hoek te gaan. Ouders gaan dat ook steeds meer vanuit zichzelf doen en dat is een mooie ontwikkeling.”

LVS toetsen

Steeds meer scholen willen een eigen keuze maken qua LVS toets. Ilse: “Je ziet dat scholen aan het worstelen zijn met leerdoelen en het toetsen. Wat is goed en vooral waar gaan we naartoe met ons onderwijs? Die verschillende toetsen maakt het voor mij ons als bestuur lastiger, maar het gaat niet om ons. Wij proberen onze scholen te adviseren en te bevragen naar de motivatie. Terwijl het eigenlijk een check van buitenaf moet zijn. Wij willen geen toetscultuur, maar het toetsen geeft wel inzicht. En scholen zien het toetsen vaak als een moetje.” Louisa vult daarbij aan: “Het is de vraag wat je met je toetsdata doet en hoe je dat in je school terug kunt gebruiken. Als je toetst om het toetsen dan kun je het beter niet doen en heb je er ook niets aan.” 

Methode en toetsen over vijf jaar

Michel ziet dat de leerkracht steeds meer vanuit leerdoelen gaat werken. Michel: “Ik durf een voorspelling te doen. Over vijf jaar zullen de nieuwe methodes het organiseren bij de school laten. Want momenteel toets je op het moment dat de methode het aangeeft, maar kun je je afvragen; wat toets je en waarom toets je? De methode als bron en de toets op het juiste moment. Dit zie je al bij de adaptieve LVS toetsen waar ook CITO binnenkort bij gaat horen.”


Luister het hele gesprek met Ilse en Louisa in De Lerarenkamers, de podcast!

Wil jij onze volgende gast zijn of heb je een interessant onderwerp? Klik op de button of stuur ons een e-mail via: contact@delerarenkamers.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *